Kuře na paprice s těstovinami

Kuře na paprice s těstovinami

Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 40 min
Obtížnost: 5/10

Kuře na paprice s těstovinami je ikonické české jídlo, které kombinuje jemně dušené maso s krémovou paprikovou omáčkou. Skvěle se hodí pro rodinný oběd i jako nostalgický návrat do dětství. Výborně ladí s bílým vínem typu Chardonnay.

Ingredience pro 4 porce

  • null dle chuti sůl
  • 160 ml smetana ke šlehání
  • 60 g máslo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • null dle chuti pepř
  • 600 ml vývar
  • 4 ks kuřecí stehno
  • 2 ks cibule
  • 2 lžička mletá sladká paprika
  • 320 g těstoviny

Klasický postup

  1. Kuřecí stehno osolíme a opepříme.
  2. Na másle osmahneme cibuli dozlatova, přidáme papriku a ihned maso.
  3. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
  4. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, povaříme a přidáme smetanu.
  5. Dochutíme a podáváme s vařenými těstovinami.

Thermomix

  1. Do nádoby vložíme cibuli, sekáme 5 s / rychlost 5.
  2. Přidáme máslo, restujeme 3 min / 120 °C / rychlost 1.
  3. Přidáme papriku a kuřecí maso, restujeme 5 min / 100 °C / obrátky vlevo.
  4. Přilijeme vývar, vaříme 25 min / 100 °C / obrátky vlevo.
  5. Vyjmeme maso, přidáme mouku a smetanu, vaříme 5 min / 100 °C / rychlost 3.
  6. Maso vložíme zpět, servírujeme s těstovinami uvařenými zvlášť.
Štítky:
kuřecí maso česká kuchyně